Kasza bulgur

Kaszę bulgur otrzymujemy z gotowanych i gniecionych ziaren pszenicy durum – uważanej za najlepszą odmianę pszenicy.  Ze wszystkich kasz to właśnie ona jest najbardziej bogata w błonnik i białko. Zawiera ponadto wiele innych potrzebnych minerałów, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy, oraz w witaminy z grupy B, jak tiaminę czy niacynę. Ekologiczna kasza bulgur ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest diabetykom, a ze względu na niską kaloryczność - osobom dbającym o linię. 

Znana początkowo z kuchni tureckiej kasza bulgur działa korzystnie na pracę serca, układ trawienny, chroni przed nowotworami i reguluje układ nerwowy. Gotujemy ją zazwyczaj 7-10 minut w lekko osolonej wodzie. Bio bulgur będzie pasował do pilawu, sałatek, potraw z sosem lub warzywami, a także jako zdrowszy zamiennik ryżu w risotto.

Kasza bulgur

Aktywne filtry