Erytrytol

Erytrytol, to niskokaloryczny cukier, który nie jest przyswajany przez organizm i posiada zerowy indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez diabetyków i osoby będące na diecie odchudzającej. W przeciwieństwie do ksylitolu, spożycie go w nadmiarze nie wywołuje efektu przeczyszczającego.

Erytrol, jako zdrowszy zamiennik cukru,  nie przyczynia się do powstawania próchnicy, a wręcz wspiera profilaktykę jamy ustnej. Kolejną dużą zaletą erytrytolu, odróżniającą go od pozostałych substancji słodzących jest to, że nie pozostawia on obcego posmaku zniechęcającego do jedzenia. Erytrol został bardzo dokładnie przebadany klinicznie. We wszystkich badaniach słodzik został pozytywnie oceniony jako dobrze tolerowany (nawet w wysokich dawkach), natomiast WHO uznaje go za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.

Erytrytol

Aktywne filtry