

Indeks: OR-BP-165246
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
orzechy macadamia* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy macadamia to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, lekko słodkiemu smakowi. Świetne jako samodzielna przekąska. Pokruszone lub zmielone idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, słodkich kremów, farszów i past do chleba. W całości do dekoracji ciast i ciasteczek. Wyśmienicie smakują lekko podprażone lub obtoczone w czekoladzie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3073 kJ / 746 kcal
Tłuszcz - 76 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10,0 g
Węglowodany - 4,5 g
w tym cukry - 4,5 g
Białko - 8,0 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Daktyle to owoce daktylowca. Uprawiane przez ludzi od ponad 8000 lat na terenie Bliskiego Wschodu. Są jadalne zarówno po przetworzeniu jak i na surowo. Suszone daktyle to świetna przekąska lub dodatek do ciast, śniadań, budyni. Idealne dla sportowców zawierają ponad 50% cukrów prostych, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Polecane pod dużym wysiłku fizycznym czy treningu. Owoce daktylowca są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa. Polecany w miesiącach zimowych z uwagi na właściwości bakteriobójcze. Bezglutenowe daktyle są bogatym źródłem żelaza, fosforu i magnezu oraz wielu witamin.
Orzechy nerkowca zwane nerkowcami odznaczające się delikatnym oraz słodkim smakiem. Są świetną przekąską w czasie wycieczek czy oglądania filmów. Badania mówią, że orzechy mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Nerkowce wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o nasze naczynia krwionośne. Orzechy nerkowca można też dodawać do wielu potraw – doskonale sprawdzą się szczególnie w potrawach egzotycznych z kuchni chińskiej czy indyjskiej.