

Indeks: OR-HP-527335
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
orzechy włoskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy włoskie charakteryzują się ciekawym słodko-gorzkim smakiem. Polecamy jako dodatek do sałatek (najlepiej lekko podprażone) lub jako samodzielną przekąskę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2833 kJ / 686 kcal
Tłuszcz - 65 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,0 g
Węglowodany - 7,0 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 15 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Daktyle to owoce daktylowca. Uprawiane przez ludzi od ponad 8000 lat na terenie Bliskiego Wschodu. Są jadalne zarówno po przetworzeniu jak i na surowo. Suszone daktyle to świetna przekąska lub dodatek do ciast, śniadań, budyni. Idealne dla sportowców zawierają ponad 50% cukrów prostych, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Polecane pod dużym wysiłku fizycznym czy treningu. Owoce daktylowca są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa. Polecany w miesiącach zimowych z uwagi na właściwości bakteriobójcze. Bezglutenowe daktyle są bogatym źródłem żelaza, fosforu i magnezu oraz wielu witamin.
Orzechy nerkowca zwane nerkowcami odznaczające się delikatnym oraz słodkim smakiem. Są świetną przekąską w czasie wycieczek czy oglądania filmów. Badania mówią, że orzechy mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. To orzechy dość miękkie, w smaku zbliżone do migdałów. Nerkowce zawierają mnóstwo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nerkowce wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o nasze naczynia krwionośne. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu.