SKŁADNIKI100 % erytrytol
OPISErytrytol
to naturalna substancja słodząca, stosowana jako alternatywa dla tradycyjnego
cukru. Należy do alkoholi cukrowych - polioli. Erytrytol ma zerową wartość
kaloryczną. Charakteryzyje się wysoką słodkością (60 - 80 % sacharozy).
Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny oraz bardzo niski indeks insulinowy II =
2. Erytrytol wygląda i smakuje jak cukier, nie pozostawiając w ustach
nieprzyjemnego posmaku. Może być stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia,
pieczenia, gotowania oraz przyrządzania deserów. Ze względu na poziom słodkości
należy użyć nieco więcej erytrytolu niż sacharozy.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 gWarość energetyczna: 0 kJ/0
kcalTłuszcz : 0 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone :
0 gWęglowodany: 99,8 gw tym cukry: 0 gw tym
alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 99,8 gBiałko: 0 gSól: 0
gUWAGASpożycie
w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie
podawać dzieciom do 3 roku
życia
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w
temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.