

Indeks: KA-BM-629290
aaaa
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
100% kasza jęczmienna wiejska* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Świetnie nadaje się do zup, mięs czy dań jarskich. Idealna jako samodzielne danie z dodatkiem sosu grzybowego lub koperkowego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1454 kJ / 345 kcal
Tłuszcz: 2,10 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 66,10 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 9,1 g
Białko: 10,60 g
Sól < 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.