

Indeks: KA-BP-865643
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
kasza
manna*
(zawiera gluten) 100% (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
kaszki manny na mleku: zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać
3 łyżki stołowe kaszy. Gotować 10-15 min. od czasu do czasu
mieszając.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1536 kJ / 362
kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2
g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 0,1 g
Białko - 8,7 g
Sól - 0,03
g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.