

Indeks: KA-BP-609140
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
Składniki: orkisz* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kaszka orkiszowa jasna otrzymywana jest z obłuszczonego ziarna orkiszu. Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami.
.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania kaszki na mleku: zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszki. Gotować ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1399 kJ / 330 kcal
Tłuszcz - 1,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 68 g, w tym cukry - 1,2 g
Białko - 10 g
Sól - 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.