

Indeks: KU-BP-534085
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
kuskus kukurydziany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny kuskus kukurydziany otrzymywany jest z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy. Polecamy jako dodatek do dań głównych, a także do sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kuskus należy gotować przez około 5 min. w wodzie lub mleku. Można go przygotować również poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie do całkowitego wchłonięcia wody.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1485 kJ / 351 kcal
Tłuszcz - 1,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 75 g,
w tym cukry - 1,3 g
Białko - 6,6 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.