

Indeks: KA-BR-316478
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
orkisz* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kaszka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego ziarna orkiszu. Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA kaszki na mleku:
zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszki. Gotować ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1425 kJ / 336 kcal
Tłuszcz - 1,4 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 67 g,
w tym cukry - 2,0 g
Błonnik - 6,6 g
Białko - 11 g
Sól - 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.