

Indeks: KA-AN-146653
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka
pszenna orkiszowa*, witamina B1 (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Od 6 miesiąca życia
po konsultacji z lekarzem pediatrą.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę lub mleko. Na
każde 50 ml płynu wsypać 1 łyżkę (5 g) kaszki, mieszać do uzyskania
porządanej konsystencji, ostudzić do temperatury odpowiedniej do
jedzenia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna: 1583 kJ / 377 kcal;
Tłuszcz: 2,6 g;
w tym
kwasytłuszczowe nasycone: 0 g;
Węglowodany: 71,0 g;
w tym
cukry: 0,9 g;
Błonnik: 4,1 g;
Białko: 15,0 g;
Sól: 0,12 g;
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywaćw suchym i chłodnym miejscu. Po
otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym
opakowaniu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.