

Indeks: KA-NM-853033
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
Pełnoziarnista
kasza manna z pszenicy płaskurki*
(100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Gotować w proporcji 1 lub 2 kopiaste łyżki kaszy
manny na 250 ml mleka lub wody (w zależności od preferowanej konsystencji).
Odmierzamy 250 ml mleka, trochę odlewamy do
szklanki i mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy
roztwór z kaszą manną stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy
8-10 min. do zgęstnienia. Gotowe danie podajemy z syropem lub musem
owocowym.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1274 kJ / 304
kcal
Tłuszcz: 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5
g
Węglowodany: 61 g
w tym cukry: 1,6 g
Błonnik: 9,6
g
Białko: 13 g
Sól: 0,004 g
INFORMACJA ALERGENNA
Na
tej samej lini produkcyjnej wytwarza się produkty z: żyta, owsa,
pszenicy orkisz
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.