

Indeks: KA-BP-558062
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
kaszka kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi, ciasta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszkę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.10 -15 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1595 kJ / 377 kcal
Tłuszcz - 1,8 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 78 g,
w tym cukry - 1,2 g
Białko - 7,5 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.