

Indeks: KA-HK-544568
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
kaszka
gryczana* (30%), mąka jaglana* (20%), kaszka gryczana* (30%), kaszka z
amarantusa* (30%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kaszki CZARY MAMY to
kaszki, które nie są produktem błyskawicznym. Produkt bez dodatku cukru.
Zawiera naturalnie występujące cukry. Opakowanie zawiera 10 sugerowanych
porcji.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub
mleka. Wsyp powoli dwie łyżki kaszki czary mamy. Doprowadź do wrzenia cały czas
mieszająć do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1546,30 kJ / 365,90 kcal
Tłuszcz: 4,11
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,84 g
Węglowodany: 65,11 g
w tym
cukry: 1,16 g
Błonnik: 8,24 g
Białko: 12,98 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym
miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.