

Indeks: MP-RD-198968
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
pełnoziarnista
mąka z pszenicy płaskurki (Triticum Dicoccum)*, woda (*
certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Płaskurka jest uważana za najstarszą odmianę uprawianej pszenicy. Była już spożywana w neolicie a w czasach rzymskich stanowiła podstawowe pożywienie ludności. Płaskurka (włoski. Farro) to zboże uważane za najbardziej naturalne i lekkostrawne dla naszego układu pokarmowego. Kuskus to stara, wieloetniczna potrawa, która wraz z makaronem i ryżem stała się przez lata jedną z najbardziej rozpowszechnionych potraw na świecie. Istnieje wiele przepisów na kuskus: od najbardziej tradycyjnych z owocami morza, mięsem, roślinami strączkowymi lub warzywami, aż do słodkich z mlekiem, daktylami, suszonymi owocami, miodem i cynamonem. W Rustichella d'Abruzzo mielimy ją zgodnie ze starożytną tradycją, w kamieniach młyńskich, aby zachować całe ziarno wraz z zarodkiem bogatym w składniki odżywcze.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1454 kJ / 343
kcal
Tłuszcz: 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,69
g
Węglowodany: 64,3 g
w tym cukry: 1 g
Błonnik: 8,2
g
Białko: 14,5 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od
bezpośredniego światła słonecznego i ciepła.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.