

Indeks: KA-AH-033574
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
Ekstrudowana kukurydza* 58,5%,
ekstrudowany ryż* 39%, cytrynian magnezu, cytrynian wapnia, witamina B1,
witamina D. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Bezglutenowa
kaszka odpowiednia dla dzieci powyżej 3 lat. Zawiera wapń, który potrzebny
jest do utrzymania zdrowych kości i zębów. Witamina D pomaga w prawidłowym
wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kaszkę zalać gorącym mlekiem lub wodą, wymieszać i
odstawić na 2-3 minuty. Nie gotować!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1520 kJ / 346 kcal
Tłuszcz:
1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4
g
Węglowodany: 80 g
w tym cukry: 0,7 g
Białko: 7,4
g
Sól: 0,016 g
Wapń: 250 mg (31% *RWS)
Magnez: 125 mg (33% *RWS)
Witamina B1: 1 mg (91%
*RWS)
Witamina D: 2 µg
(40% *RWS)
*RWS = referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000kcal)
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed
bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.