SKŁADNIKI
kasza
gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna
kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w
połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań
jednogarnkowych i pasztetów.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kaszę
gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody)
na małym ogniu ok. 20 min.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz
- 2,7 g,
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany
- 75 g,
w
tym cukry - 2,6 g
Białko
- 12 g
Sól
- 0,03 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
Do Europy trafiła z dalekich Indii. Obecnie jednak jest kojarzona z ternami Europy środkowo-wschodniej także z Polski. Jej zastosowanie w kuchni jest tak szerokie, że pisano na jej temat prace naukowe. Zaleca się przed każdym przygotowaniem dobrze przepłukać pod bieżącą wodą. Zawartości witamin i minerałów to głównie magnez, mangan, żelazo, cynk i miedzi. Kasza gryczana to tzw bomba zdrowotna bo przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia parametry lipidowe. Super wpływa na układ sercowo-naczyniowy, choćby za sprawą dużej ilości antyoksydantów np rutyny i kwercetyny. Zalecana jest na naszych talerzach dwa razy w tygodniu.