

Indeks: SK-TN-510437
SKŁADNIKI
skrobia z
korzenia kuzu szarego* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2-3
łyżki kuzu rozpuścić w 250 ml zimnej wody. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania
jednolitej masy. Następnie dodać do potrawy i gotowac na małym ogniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 336 kcal
Tłuszcz - 0 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 84 g
w tym cukry
- 0 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0,1 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Maka amarantusowa to zmielone ziarna amarantusa zwanego też szarłatem. Nasiona amarantusa są małe, zawierają bardzo dużo witamin i aminokwasów oraz dobrze przyswajalnego białka. Nie zawierają glutenu. Idealna mąka do wypieków różnego rodzaju ciast, przekąsek i jako dodatek do sosów. Amarantus to także naturalny antybiotyk dodatkowo ma działanie grzybobójcze. Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety dania z amarantusem, ponieważ zawiera on kwas foliowy. Zalecany dla diabetyków z uwagi ma niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
Bardzo popularna mąka w historii naszego kraju. Jest podstawą mąką do zaczynów na chleb żytni a także do wypieku chleba mieszanego, bułek, bagietek czy innych produktów cukierniczych. Idealna do przygotowania zakwasu na żurek lub barszcz biały. Posiada idealne zdolności fermentacyjne, daje nam niesamowity piękny aromat. Można ją stosować jako dodatek do naleśników, ciasteczek oraz ciast żytnich.