

Indeks: MO-BR-581731
SKŁADNIKI
mąka orkiszowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka orkiszowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1503 kJ / 355 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 70 g
w tym cukry - 1,0 g
Białko - 14 g
Sól - 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mąka durum zwana też semoliną to mąka lub kasza o żółtej barwie otrzymywana z pszenicy o nazwie durum. Główny wykorzystywana do produkcji kuskusu lub makaronu. Semolina posiada liczne wartości odżywcze i jest zdrowszym zamiennikiem mąki przennej. Zalecana dla osób z problemami trawiennymi, chorych na cukrzycę a także dla osób z problemami układu krążenia. Uwaga semolina zawiera gluten, czasami zdarza się, że jest tolerowana przez osoby chore na celiakią (posiada białka glutenowe: gliadynę i gluteninę. Mąka durum zawiera miedź, fosfor, żelazo, magnez a także witaminę B1, kwas pantotenowy czy foliany. Produkty z mąki durum mają niższy indeks glikemiczny niż wykonane zwykłej mąki.