

Indeks: MI-BH-124241
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
Maka amarantusowa to zmielone ziarna amarantusa zwanego też szarłatem. Nasiona amarantusa są małe, zawierają bardzo dużo witamin i aminokwasów oraz dobrze przyswajalnego białka. Nie zawierają glutenu. Idealna mąka do wypieków różnego rodzaju ciast, przekąsek i jako dodatek do sosów. Amarantus to także naturalny antybiotyk dodatkowo ma działanie grzybobójcze. Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety dania z amarantusem, ponieważ zawiera on kwas foliowy. Zalecany dla diabetyków z uwagi ma niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
Mąka durum zwana też semoliną to mąka lub kasza o żółtej barwie otrzymywana z pszenicy o nazwie durum. Główny wykorzystywana do produkcji kuskusu lub makaronu. Semolina posiada liczne wartości odżywcze i jest zdrowszym zamiennikiem mąki przennej. Zalecana dla osób z problemami trawiennymi, chorych na cukrzycę a także dla osób z problemami układu krążenia. Uwaga semolina zawiera gluten, czasami zdarza się, że jest tolerowana przez osoby chore na celiakią (posiada białka glutenowe: gliadynę i gluteninę. Mąka durum zawiera miedź, fosfor, żelazo, magnez a także witaminę B1, kwas pantotenowy czy foliany. Produkty z mąki durum mają niższy indeks glikemiczny niż wykonane zwykłej mąki.