

Indeks: MO-MW-983641
SKŁADNIKI
mąka
orkiszowa chlebowa* typ 1100 (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i
chłodnym miejscu.
Tapioka lub inaczej skrobia tapiokowa to inaczej skrobia z manioka. Jego pochodzenie to Ameryka południowa. Występuje w postaci perłowych kulek, płatków i mąki. Maniok nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest bezsmakowy i hipoalergiczny. Ma śladowe ilości białek, tłuszczy i witamin. Idealny jako zagęszczacz do sosów. Świetnie nadaje się jako baza do robienia domowych kisieli czy deserów owocowych. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale tapioka stanowi podstawowy produkt do wyrobu bubble tea. Dietetycy zalecają tapiokę dla ludzi chorujących na: chorobę Leśniowskiego-Crohna czy cukrzycę.
Mąka durum zwana też semoliną to mąka lub kasza o żółtej barwie otrzymywana z pszenicy o nazwie durum. Główny wykorzystywana do produkcji kuskusu lub makaronu. Semolina posiada liczne wartości odżywcze i jest zdrowszym zamiennikiem mąki przennej. Zalecana dla osób z problemami trawiennymi, chorych na cukrzycę a także dla osób z problemami układu krążenia. Uwaga semolina zawiera gluten, czasami zdarza się, że jest tolerowana przez osoby chore na celiakią (posiada białka glutenowe: gliadynę i gluteninę. Mąka durum zawiera miedź, fosfor, żelazo, magnez a także witaminę B1, kwas pantotenowy czy foliany. Produkty z mąki durum mają niższy indeks glikemiczny niż wykonane zwykłej mąki