Mąka durum zwana też semoliną to mąka lub kasza o żółtej barwie otrzymywana z pszenicy o nazwie durum. Główny wykorzystywana do produkcji kuskusu lub makaronu. Semolina posiada liczne wartości odżywcze i jest zdrowszym zamiennikiem mąki przennej. Zalecana dla osób z problemami trawiennymi, chorych na cukrzycę a także dla osób z problemami układu krążenia. Uwaga semolina zawiera gluten, czasami zdarza się, że jest tolerowana przez osoby chore na celiakią (posiada białka glutenowe: gliadynę i gluteninę. Mąka durum zawiera miedź, fosfor, żelazo, magnez a także witaminę B1, kwas pantotenowy czy foliany. Produkty z mąki durum mają niższy indeks glikemiczny niż wykonane zwykłej mąki
Bardzo popularna mąka w historii naszego kraju. Jest podstawą mąką do zaczynów na chleb żytni a także do wypieku chleba mieszanego, bułek, bagietek czy innych produktów cukierniczych. Idealna do przygotowania zakwasu na żurek lub barszcz biały. Posiada idealne zdolności fermentacyjne, daje nam niesamowity piękny aromat. Można ją stosować jako dodatek do naleśników, ciasteczek oraz ciast żytnich.