

Indeks: NI-BP-201361
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
Składniki
nasiona
babki płesznik* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opis
Babka
płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, której najbardziej wartościową
częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego
szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz
bardziej popularne. Nasiona można spożywać w postaci napoju, zalane wodą,
mlekiem lub sokiem owocowym. Mogą stanowić także doskonały dodatek do wielu
potraw, m.in. jako składnik deserów, panierka do mięs lub
zagęszczacz.
ZALECANE SPOŻYCIE
Zalecamy spożywać nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom. Podczas spożywania nasion zalecane jest picie dużej ilości płynów.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1030 kJ / 251 kcal
Tłuszcz - 4,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 0,5 g
Błonnik - 64 g
Białko - 17 g
Sól - 0,06 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
Słonecznik łuskany to jedna z najbardziej znanych przekąsek w czasach PRL-u. Chyba każdy z nas zajadał się tym delikatesem na podwórku. W tamtych czasach rzadko kto wiedział o tym, że jest bardzo zdrowy. Przybył do Europy z Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim żeglarzom. Jego popularność jednak zawdzięcza masowym uprawą w Rosji. Łuskany słonecznik to cenne źródło wartościowych witamin E i witamin z grupy B. Ta kombinacja sprawia, że bardzo dobrze wpływa na pracę naszego układu nerwowego. W obecnych czasach znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do wykwintnych sałat, ciast czy deserów. Polecana dla wegan i wegetarian.
Amarantus zwany też szarłatem, to jeden z najstarszych gatunków zboża uprawiany był już przez Majów. Nasiona amarantusa są małe, zawierają bardzo dużo witamin i aminokwasów. Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dietetycy zalecają amarantus dla sportowców oraz dla osób w okresie rekonwalescencji, a to ze względu na bogactwo witamin i innych dobroczynnych składników odżywczych. Amarantus wspomoże i zregeneruje organizm po chorobie, jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie grzybobójcze. Bezglutenowy amarantus ekspandowany idealnie nadaje się na śniadanie z dodatkiem mleka roślinnego.