

Indeks: MI-BP-304198
SKŁADNIKI
mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Polecamy do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek, placków. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1623 kJ / 384 kcal
Tłuszcz - 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 71 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 13 g
Sól - 0,03 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bardzo bogate w białko, spora ilość węglowodanów, idealne w pomaganiu przemiany materii. Produkt wskazany dla naszych klientów, którzy mają stwierdzoną celiakię. Mają zastosowanie do naleśników, ciasteczek super są do przygotowania szybkiego śniadania na bazie jogurtu czy mleka. W wariancie śniadań dla wegetarian i wegan proponujemy zastosować oczywiście mleko ryżowe, kokosowe lub sojowe. Hitem w ostatnich miesiącach jest połączenie płatków owsianych bezglutenowych z czekoladą, cukrem trzcinowym oraz masłem klarownym i przyprawami. Tak kompozycja ląduje w piekarniku i mamy ekstra ciasteczka bezglutenowe
Napój owsiany inaczej zwany mlekiem owsianym nie ma nic wspólnego z tradycyjnym mlekiem krowim. Mleko owsiane zostało wynalezione przez Szwedów i w latach 90-tych ubiegłego stulecia zagościło na stoły. Do tej pory stanowi ważny element kuchni szwedzkiej i znajduje fanów wśród ludzi z problemami tolerancji laktozy czy alergików. Napój owsiany jest niskobiałkowym, niskotłuszczowym produktem. Jest bogaty w węglowodany oraz w błonnik i cenne aminokwasy. Idealnie nadaje się jako zamiennik typowego mleka na pyszne śniadanie z dodatkiem prawdziwego musli. Jest bezpieczne dla dzieci. Wspiera układ nerwowy oraz metabolizm. Uwaga posiada bogactwo witamin z grupy B. Furorę robi wśród klientów wegańskich i wegetariańskich. Głównie stosowane do naleśników, lodów, zabielacz do deserów czy zup.