

Indeks: GA-AM-534452
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
cukier*,
substancja żelująca: agar*, sproszkowany burak czerwony*, kurkuma mielona*,
regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Zawartość torebki wsypać do 250 ml zimnej wody i
wymieszać.
Gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Odstawić do
lodówki, aby galaretka stężała.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna:
1574 kJ / 370 kcal;
Tłuszcz: 0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0
g
Węglowodany: 92,3 g;
w tym cukry: 92,3 g;
Białko: 0,1
g;
Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.