

Indeks: GA-AM-085005
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
cukier*,
substancja żelująca: agar*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat
naturalny*, kurkuma mielona* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Zawartość torebki wsypać do 250 ml zimnej wody i
wymieszać.
Gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Odstawić do
lodówki, aby galaretka stężała.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna - 1582 kJ / 382 kcal
Tłuszcz - 0 g
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 92 g
w tym cukry - 92
g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.