

Indeks: KA-BV-648755
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, zwany także gumą karobową. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako zdrowszy zamiennik kakao. Ma właściwości prozdrowotne, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Karob jest świetny na kaszel, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, do tego zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Zalecany jest także w walce z osteoporozą za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu i witamin z grupy B.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
ekologiczny karob w proszku 100%
OPIS
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym.
Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao.
Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. Może być stosowany jako dodatek do napojów (1-2 łyżeczki na 200 ml), ciast, lodów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1388 kJ / 329 kcal;
Tłuszcz: 0,2 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,2 g;
Węglowodany: 68,7 g;
w tym cukry: 28,3 g;
Błonnik: 17 g;
Białko: 4,5 g;
Sól: 0,02 g.
INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać sezam, gorczycę, lecytynę sojową.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Popularna cieciorka jest kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów: do dań wegetariańskich, egzotycznych oraz potraw ze zdrowej kuchni. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.