

Indeks: KA-BV-648755
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, zwany także gumą karobową. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako zdrowszy zamiennik kakao. Ma właściwości prozdrowotne, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Karob jest świetny na kaszel, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, do tego zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Zalecany jest także w walce z osteoporozą za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu i witamin z grupy B.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
ekologiczny karob w proszku 100%
OPIS
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym.
Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao.
Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. Może być stosowany jako dodatek do napojów (1-2 łyżeczki na 200 ml), ciast, lodów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1388 kJ / 329 kcal;
Tłuszcz: 0,2 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,2 g;
Węglowodany: 68,7 g;
w tym cukry: 28,3 g;
Błonnik: 17 g;
Białko: 4,5 g;
Sól: 0,02 g.
INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać sezam, gorczycę, lecytynę sojową.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu