

Indeks: SP-AB-811129
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
cukier*,
skrobia ziemniaczana*, kwas (kwas jabłkowy), aromat cytrynowy, barwnik (kurkuma
mielona*), kwas askorbinowy (witamina C) (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Zawartość torebki (30 g) zalać 180 ml wrzątku i
dokładnie mieszać przez ok. minutę. Spożyć od razu po przygotowaniu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Warość energetyczna: 1667 kJ / 392 kcal;
Tłuszcz: 0 g;
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 97,9 g;
w tym cukry: 59,9
g;
Białko: 0 g;
Sól: 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
może
zawierać śladowe ilości mleka i jaj
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Karob jest znany także pod nazwą mączki chleba świętojańskiego. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako idealny wegański zamiennik kakao i czekolady. Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zawiera jedynie naturalne cukry. Karob jest świetny na kaszel ma właściwości wykrztuśne, zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin, a w szczególności witaminy A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3.
Owoce daktylowca są jadalne zarówno po przetworzeniu jak i na surowo. Suszone bezglutenowe daktyle to świetna przekąska lub dodatek do ciast, śniadań, budyni. Idealne dla sportowców zawierają ponad 50% cukrów prostych, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Polecane pod dużym wysiłku fizycznym czy treningu. Owoce daktylowca są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa. Polecany w miesiącach zimowych z uwagi na właściwości bakteriobójcze. Z suszonych daktyli można zrobić smaczny i zdrowy kompot – nie trzeba dodawać do niego cukru, gdyż same w sobie owoce mają go sporo.