

Indeks: MI-BM-865308
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
100% mąka gryczana* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka gryczana ze zmielonej na żarnach gryki. Doskonała na bliny, placki i kluski.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna: 1404 kJ/ 331 kcal
Tłuszcz: 0,70 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone: 0,01 g
Węglowodany: 72 g
w tym cukry: 2,60 g
Błonnik: 4,0
g
Białko: 7,20 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym
miejscu
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego zwana także guma karobowa. Jego główne zastosowanie ma podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako pełnowartościowy, wegański zamiennik kakao, kawy czy czekolady. Można pokruszonego zalać gorącą wodą i wówczas będziemy mieli napój o smaku kakaowym. Karob wykazuje duże zainteresowanie wśród osób uczulonych na kakao i czekoladę. Produkt nie zawiera glutenu i jest polecany dla ludzi chorujących na celiakię.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.