

Indeks: MB-FM-076461
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka
kukurydziana*, woda źródlana (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W
100 g
Wartość energetyczna: 1527 kJ / 361
kcal
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6
g
Węglowodany: 76 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 2,4
g
Białko: 7 g
Sól: <0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Bardzo często jest gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o świetnych właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Stosowana w kuchni pod różną postacią - jako gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją do gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Maka amarantusowa to zmielone ziarna amarantusa zwanego też szarłatem. Nasiona amarantusa są małe, zawierają bardzo dużo witamin i aminokwasów oraz dobrze przyswajalnego białka. Nie zawierają glutenu. Idealna mąka do wypieków różnego rodzaju ciast, przekąsek i jako dodatek do sosów. Amarantus to także naturalny antybiotyk dodatkowo ma działanie grzybobójcze. Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety dania z amarantusem, ponieważ zawiera on kwas foliowy. Zalecany dla diabetyków z uwagi ma niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.