

Indeks: MB-FM-076461
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka
kukurydziana*, woda źródlana (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W
100 g
Wartość energetyczna: 1527 kJ / 361
kcal
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6
g
Węglowodany: 76 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 2,4
g
Białko: 7 g
Sól: <0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Pieczywo amarantusowe to idealna alternatywa dla chleba. Główny składnik to amarantus zwany też szarłatem, to jeden z najstarszych gatunków zboża, uprawiany był już przez Inków i Azteków. Amarantus zawiera bardzo dużo witamin i aminokwasów oraz dobrze przyswajalnego białka. Amarantus nie zawierają glutenu i polecany jest dla chorych na celiakię. Amarantus ma też sporo błonnika, co poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Poprawia też ogólnie pracę jelit, dlatego zalecany jest osobom z problemami ze strony układu pokarmowego. Bezglutenowy amarantus zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a także lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach.
Budyń to idealne danie dla każdego. Czasami serwowany jako przekąska, a czasami jako element zaskoczenia dla naszych milusińskich. Głównym składnikiem jest ekologiczna skrobia kukurydziana, która nie zawiera glutenu. Bardzo wielu rodziców nie wie, że budyń może być przygotowywany nie tylko na bazie mleka, ale również na bazie napojów roślinnych, np. mleka ryżowego, mleka owsianego czy mleka sojowego. Czas przygotowania budyniu wynosi maksymalnie 5 minut, więc bardzo szybko jesteśmy w stanie przygotować dobre danie. Producent polecany dla wegan, wegetarian i chorych na celiakię.