

Indeks: NC-AK-099405
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna 1615 kJ / 386 kcal
Tłuszcz:
21,0 g;
w tym kwasy nasycone: 13,2 g;
Węglowodany: 12,4 g;
w tym
cukry: 0,3 g;
Białko: 22,3 g;
Sól: 0,1 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.