

Indeks: NC-BC-249272
SKŁADNIKI
kakao*,
surowy cukier trzcinowy*, sól morska, cynamon*, kwiat muszkatołowy*,
goździki*, ziele angielskie*, gałka muszkatołowa*, kardamon*, imbir*, pieprz
cayenne* (*składniki ekologiczne)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
2 czubate łyżeczki proszku zalać 250 ml spienionego
gorącego mleka (68-72°C), dobrze wymieszać
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1580,3 kJ/ 376,8
kcal
Tłuszcz: 10,8 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5
g;
Węglowodany: 52,5 g;
w tym cukry: 48,1
g;
Białko: 9,8 g;
Sól: 0,8
g;
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze do +20 stopni
C.
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, zwany także gumą karobową. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako zdrowszy zamiennik kakao. Ma właściwości prozdrowotne, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Karob jest świetny na kaszel, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, do tego zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Zalecany jest także w walce z osteoporozą za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu i witamin z grupy B.