

Indeks: NC-BC-198358
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
ekologiczne kakao, regulator
kwasowości: węglany potasu
OPIS
Składniki Fair Trade [kakao]:
95%
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1496 kJ/ 362
kcal
Tłuszcz: 21,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,0
g;
Węglowodany: 9,4 g;
w tym cukry: <0,5
g;
Białko: 20,0 g;
Sól: 0,04
g;
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
1 łyżkę proszku zalać 250 ml
spienionego gorącego mleka (max. 78°C), dobrze wymieszać. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego lub
migdałowego. Nie mieszać z wodą
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.