

Indeks: PD-PM-791525
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
cukier puder
trzcinowy*, mąka gryczana*, mąka z sorgo*, mąka kukurydziana*, skrobia
kukurydziana*, mąka ryżowa*, len złoty*, proszek do pieczenia* (skorbia
kukurydziana*, substancje spulchniające [wodorowinian potasu, wodorowęglan
sodu]), łuska babki jajowatej*, kurkuma*, sól morska (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Sypka mieszanka do
przygotowania ciast. Produkt bezglutenowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
500
g mieszanki połączyć z 250 ml mleka lub napoju roślinnego i 120 ml oleju. Do
ciasta można dodać orzechy, owoce, krople czekoladowe itp. Gotowe ciasto wlać
do natłuszczonej i wysypanej formy lub foremek do muffinek. Piec 35-40 min w
temperaturze 170 st. C
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1512 kJ / 361
kcal
Tłuszcz: 2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3
g
Węglowodany: 75 g
w tym cukry: 26 g
Błonnik: 4,8
g
Białko: 5,2 g
Sól: 1,3 g
INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać
sezam
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej
25°C.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.