

Indeks: MI-PM-042771
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka z sorgo*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mąka o delikatnej
konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz
zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do
pieczywa.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1529 kJ / 360 kcal
Tłuszcz: 2
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 77 g
w
tym cukry: 0,9 g
Błonnik: 1 g
Białko: 8,8 g
Sól: 0
g
INFORMACJA ALERGENNA
Może
zawierać sezam
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
temperaturze do 25˚C i wilgotności względnej do 75%.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Bardzo często jest gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.