

Indeks: ZZ-TU-624083
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
płatki
owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), rodzynki*, otręby
owsiane* (bezglutenowe), siemię lniane*, nasiona szałwii
hiszpańskiej* (Salvia hispanica) (3%), jagody goji* (3%), morwa
biała* (1,5%), olej słonecznikowy* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
(na
ciepło): 50 g owsianki zalać 180 ml wody/mleka lub napoju roślinnego, gotować
ok. 5 min, cały czas mieszając.
(na zimno): 50 g owsianki zalać 150 ml
płynu, odstawić na 8-10 godzin do lodówki, podawać z owocami
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna: 1542 kJ / 366 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g
Węglowodany: 56,8 g
w tym
cukry: 12,9 g
Błonnik: 10,2 g
Białko: 12,1
g
Sól: 0,05 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Ta w zalewie po odsączeniu idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Baton fudgio cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród dzieci. Duża zawartość czekolady, w połączeniu z napojem ryżowym, posłodzona erytrytolem, daje bardzo ciekawy smak. Produkt nie zawiera glutenu i jest polecany dla ludzi chorujących na celiakię. Baton nie ma w swoim składzie składników pochodzenia zwierzęcego i bardzo często kupowany jest przez wegan i wegetarian. Zdrowa przekąska do zaspokojenia dużego głodu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.