

Indeks: MB-DC-696843
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka
kukurydziana* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt przeznaczony
dla dzieci powyżej 3 roku życia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 l
osolonej wody na 100 g makaronu, gotować ok. 11-12 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1516 kJ / 357 kcal
Tłuszcz:
1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2
g
Węglowodany: 78 g
w tym cukry: 0,3
g
Błonnik: 1,6 g
Białko: 7,8 g
Sól: 0,016 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pieczywo amarantusowe to idealna alternatywa dla chleba. Główny składnik to amarantus zwany też szarłatem, to jeden z najstarszych gatunków zboża, uprawiany był już przez Inków i Azteków. Amarantus zawiera bardzo dużo witamin i aminokwasów oraz dobrze przyswajalnego białka. Amarantus nie zawierają glutenu i polecany jest dla chorych na celiakię. Amarantus ma też sporo błonnika, co poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Poprawia też ogólnie pracę jelit, dlatego zalecany jest osobom z problemami ze strony układu pokarmowego. Bezglutenowy amarantus zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a także lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach.