

Indeks: KA-BC-608667
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
Łuskany ryż
brązowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kaszkę ryżową można
stosować jako zagęszczacz do zup, gulaszów warzywnych oraz sosów. Idealnie
nadaje się jako dodatek do ciast i musli.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kaszkę zalać wodą lub napojem roślinnym o temperaturze
80°C. Pozostawić na 2-3 minuty. Można dodać owoce, dżem lub wiórki
kokosowe.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1573 kJ / 371
kcal
Tłuszcz: 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,14
g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 0,2 g
Błonnik: 1,5
g
Białko: 7,3 g
Sól: <0,01 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. W kuchni wykorzystywana na wiele sposobów, bywa gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Karob jest znany także pod nazwą mączki chleba świętojańskiego. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako idealny wegański zamiennik kakao i czekolady. Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zawiera jedynie naturalne cukry. Karob jest świetny na kaszel ma właściwości wykrztuśne, zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin, a w szczególności witaminy A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3.