

Indeks: MB-FM-761798
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka z
czerwonej soczewicy*, woda źródlana (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Zagotuj dużą ilość wody, na całe opakowanie 4-5
litrów. Wody ma być tyle, by makaron podczas gotowania swobodnie pływał. Osól
wodę tak jak lubisz, jeśli chcesz dodaj łyżkę oleju roślinnego. Do gotującej się
wody powoli wrzucaj makaron, tak by nie zatrzymać procesu gotowania. Po
wsypaniu całej porcji, zamieszaj i gotuj do miękkości 18-20 min, al. dente 13
min (nie przekraczaj maksymalnego czasu gotowania). W trakcie gotowania nie
mieszaj makaronu. Odcedź i przelej makaron wodą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1580 kJ / 378
kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0
g
Węglowodany: 67 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 10
g
Białko: 24 g
Sól: 0,02 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Bardzo często jest gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jak składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też sałatki. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Bardzo bogate w białko, spora ilość węglowodanów, idealne w pomaganiu przemiany materii. Produkt wskazany dla naszych klientów, którzy mają stwierdzoną celiakię. Mają zastosowanie do naleśników, ciasteczek super są do przygotowania szybkiego śniadania na bazie jogurtu czy mleka. W wariancie śniadań dla wegetarian i wegan proponujemy zastosować oczywiście mleko ryżowe, kokosowe lub sojowe. Hitem w ostatnich miesiącach jest połączenie płatków owsianych bezglutenowych z czekoladą, cukrem trzcinowym oraz masłem klarownym i przyprawami. Tak kompozycja ląduje w piekarniku i mamy ekstra ciasteczka bezglutenowe