

Indeks: NI-LM-754740
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
woda,
soja* (9%) (* certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Bez dodatku
cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wysoka zawartość białka. Produkt
UHT, bez laktozy. Nie podawać niemowlętom.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 173 kJ / 41 kcal
Tłuszcz: 2,1 g;
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g;
Węglowodany: 2,0 g;
w tym cukry:
0,8 g;
Błonnik: 0 g
Białko: 3,5 g;
Sól: 0,05 g
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Można użyć jako zimny napój lub jako składnika
do gotowania i pieczenia, dodatku do muesli lub do przygotowania
koktajli.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu
4 dni.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Bardzo często jest gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.