

Indeks: ZE-OZ-613709
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
syrop glukozowy*,
nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja żelująca (pektyna), koncentraty
soków owocowych* 2,1% (malina* 0,7%, aronia 0,7%, czarna porzeczka* 0,35%,
borówka czarna* 0,35%), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy,
cytrynian sodu), aromaty naturalne*, barwnik: ekstrakt z czarnego bzu*, syrop
karmelowy*, substancja glazurująca: wosk karnauba* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1359 kJ / 320 kcal
Tłuszcz - 0,15 g
w tym kwasy nasycone -
0,15 g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 40 g
Białko - 0
g
Sól - 0,89 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Produkt nieodpowiedni dla
dzieci poniżej 3 roku
życia.
Owoce daktylowca są jadalne zarówno po przetworzeniu jak i na surowo. Suszone bezglutenowe daktyle to świetna przekąska lub dodatek do ciast, śniadań, budyni. Idealne dla sportowców zawierają ponad 50% cukrów prostych, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Polecane pod dużym wysiłku fizycznym czy treningu. Owoce daktylowca są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa. Polecany w miesiącach zimowych z uwagi na właściwości bakteriobójcze. Z suszonych daktyli można zrobić smaczny i zdrowy kompot – nie trzeba dodawać do niego cukru, gdyż same w sobie owoce mają go sporo.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Konserwowa idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka: w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.