

Indeks: CC-BC-774852
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
łuszczone
proso* (72%) , agawa* 18% (ekstrakt z agawy niebieskiej*), tłuszcz palmowy*,
cynamon* (0,5%), karob* (mączka chleba świętojańskiego), maltodekstryna
kukurydziana* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Pakowano w
atmosferze ochronnej. Ekstrudowane kulki jaglane o smaku cynamonowym.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna: 1701 kJ / 404 kcal
Tłuszcz: 16,4 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone: 4,9 g
Węglowodany: 64,1 g
w tym
cukry: 18,7 g
Błonnik: 8,9 g
Białko: 8,7
g
Sól: 0,03 g
INFORMACJA ALERGENNA
może
zawierać orzeszki ziemne i mleko (łącznie z laktozą)
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Popularna cieciorka jest kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów: do dań wegetariańskich, egzotycznych oraz potraw ze zdrowej kuchni. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.