

Indeks: KA-SK-806947
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
kasza jaglana* (60%), warzywa suszone w zmiennych proporcjach (groszek zielony*, papryka czerwona*, czosnek*, pomidor*] (40%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1445 kJ/ 342 kcal
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 61 g
w tym
cukry: 9,6 g
Błonnik: 9,9 g
Białko: 13 g
Sól: 0,04 g
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kaszę wsypać do wrzącej wody (400 ml). Gotować na
małym ogniu pod przykryciem 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie
pozostawić w garnku pod przykryciem na 5 minut.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Konserwowa idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.