

Indeks: CZ-MG-320195
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
czekolada 96,4% (cukier trzcinowy*, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, proszek kokosowy*, napój ryżowy w proszku*, emulgator: lecytyna słonecznikowa*), karmel* (cukier*, syrop glukozowy*) 3%, sól 0,6% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Czekolada
karmel z solą. Masa kakaowa min. 50%. Żródło błonnika pokarmowego. Odpowiedni
dla wegan. Bezglutenowy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 2297 kJ/ 551 kcal
Tłuszcz: 35,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 24,0 g
Węglowodany: 51,0 g
w tym cukry: 42,0 g
Błonnik: 6,6
g
Białko: 3,8 g
Sól: 0,67 g
INFORMACJE ALERGENNE
Może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne i inne orzechy
UWAGA
Dopuszcza się
nieznaczne różnice pomiędzy poszczególnymi partiami wynikające z naturalnego
pochodzenia produktu.
ZALECANE WARUNI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kasz jaglana inaczej jagły to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Bardzo popularna w kuchni słowiańskiej. Zagęszczano ni ą wszelkie zupy. Ugotowana na sypko świetnie współgrała z duszonymi mięsami. Nasze prababcie stosowały kaszę jaglaną jako farsz do gołąbków i pierogów. W obecnych czasach połączona z mlekiem i owocami jest gościem jako przystawka czy wyrafinowany deser. Jest bardzo dobrym źródłem energii. Zalecana w diecie bezglutenowej i dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu. Dietetycy proponują ją w menu zimą, gdy wrasta zachowanie na grypę. Mówi się, że kasza jaglana to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków.
Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, zwany także gumą karobową. Ma zastosowanie podczas produkcji wyrobów cukierniczych jako zdrowszy zamiennik kakao. Ma właściwości prozdrowotne, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Karob jest świetny na kaszel, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, do tego zawiera kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe. Zalecany jest także w walce z osteoporozą za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu i witamin z grupy B.