

Indeks: PB-BA-552598
SKŁADNIKI
skrobia
kukurydziana*, mąka ryżowa*, mąka kukurydziana*, błonnik z łuski babki
płesznik*, substancja zagęszczająca: guma guar*; cukier*, sól, białko grochu*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Bezglutenowa
mieszanka do wypieku chleba, bułek, bagietek, pizzy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1486 kJ / 350
kcal
Tłuszcz: 1,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3
g
Węglowodany: 81 g
w tym cukry: 2,5 g
Błonnik: 7,3 g
Białko: 3,4
g
Sól: 1,8 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym
miejscu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. W kuchni wykorzystywana na wiele sposobów, bywa gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.