

Indeks: MI-BP-987884
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
mąka z lnu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna mąka z nasion lnu brązowego może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, wyrobów cukierniczych oraz przyrządzania deserów, m.in. kisieli, budyni. Może służyć również jako posypka lub panierka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1344 kJ / 323 kcal
Tłuszcz - 8,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 3,8 g
Błonnik - 34 g
Białko - 40 g
Sól - 0,04 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Słonecznik łuskany to jedna z najbardziej znanych przekąsek w czasach PRL-u. Chyba każdy z nas zajadał się tym delikatesem na podwórku. W tamtych czasach rzadko kto wiedział o tym, że jest bardzo zdrowy. Przybył do Europy z Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim żeglarzom. Jego popularność jednak zawdzięcza masowym uprawą w Rosji. Łuskany słonecznik to cenne źródło wartościowych witamin E i witamin z grupy B. Ta kombinacja sprawia, że bardzo dobrze wpływa na pracę naszego układu nerwowego. W obecnych czasach znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do wykwintnych sałat, ciast czy deserów. Polecana dla wegan i wegetarian.