

Indeks: SO-AN-739087
Daktyle to owoce daktylowca. Uprawiane przez ludzi od ponad 8000 lat na terenie Bliskiego Wschodu. Są jadalne zarówno po przetworzeniu jak i na surowo. Suszone daktyle to świetna przekąska lub dodatek do ciast, śniadań, budyni. Idealne dla sportowców zawierają ponad 50% cukrów prostych, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Polecane pod dużym wysiłku fizycznym czy treningu. Owoce daktylowca są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa. Polecany w miesiącach zimowych z uwagi na właściwości bakteriobójcze. Bezglutenowe suszone daktyle doskonale nadają się jako bakalie do ciast, na przykład keksów. Można je również wykorzystać do potraw z dodatkiem curry oraz jako nadzienie do mięs.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
daktyle bez pestek suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne daktyle bez pestek mogą być stosowane jako samodzielna słodka przekąska lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Daktyle to doskonały zamiennik słodyczy w diecie dziecka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1244 kJ / 294 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 67 g
w tym cukry - 63 g
Białko - 2,4 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.