

Indeks: SO-BP-114360
Czarna soczewica zwana jest także belugą, swoim wyglądem przypominają kawior. Głęboki smak czarnej soczewicy idealnie komponuje się do zup, pikantnych przekąsek i różnych sałatek. Beluga posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jest oczywiście bezglutenowa.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
soczewica czarna Beluga* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS:
Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1241 kJ / 296 kcal
Tłuszcz - 1,1 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 30 g,
w tym cukry - 2,0 g
Białko - 26 g
Sól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Soczewica to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jest oczywiście bezglutenowa.
Soczewica brązowa to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu i fosforu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego też bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Soczewica brązowa to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu i fosforu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego też bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Soczewica zielona to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.