

Indeks: RS-BP-248768
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
fasolka mung* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS:
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio namoczoną kilka godzin i przepłukaną fasolę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 45 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1332 kJ / 316 kcal
Tłuszcz - 1,3 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 44 g,
w tym cukry - 6,6 g
Błonnik - 16 g
Białko - 24 g
Sól - 0,04 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Czarna soczewica zwana jest także belugą, swoim wyglądem przypominają kawior. Głęboki smak czarnej soczewicy idealnie komponuje się do zup, pikantnych przekąsek i różnych sałatek. Beluga posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica jest alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Soczewica brązowa to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu i fosforu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego też bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Soczewica to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Soczewica czerwona daje poczucie sytości, ma niski indeks glikemiczny i może być wykorzystywana do przygotowywania potraw dla diabetyków. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica czerwona jest oczywiście bezglutenowa.
Czerwona soczewica, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego też bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Konserwowa idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.