

Indeks: RS-HP-683207
Soczewica to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Soczewica czerwona daje poczucie sytości, ma niski indeks glikemiczny i może być wykorzystywana do przygotowywania potraw dla diabetyków. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica czerwona jest oczywiście bezglutenowa.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady i koszty dostawy
Zasady zwrotu
SKŁADNIKI
soczewica czerwona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS:
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1597 kJ / 378 kcal
Tłuszcz - 2,2 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 59 g,
w tym cukry - 2,0 g
Białko - 25 g
Sól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Konserwowa idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Czerwona soczewica, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, selenu i witamin B1, B2, PP i C, które wspomagają układ odpornościowy. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego też bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jak każda roślina strączkowa jest oczywiście bezglutenowa.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ciecierzycę można jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. W kuchni wykorzystywana na wiele sposobów, bywa gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.
Soczewica to roślina strączkowa, która posiada wyjątkowe właściwości. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych i źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dietetycy i lekarze zalecają ją ponieważ obniża ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości potasu. Polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na naturalny kwas foliowy. Soczewica to oczywiście źródło dobrego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo często ląduje na talerzu wegan i wegetarian. Ostatnie badania naukowe mówią, że soczewica posiada dużą ilość taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Soczewica jest oczywiście bezglutenowa.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o super właściwościach zdrowotnych. Określana również jest cieciorką bądź grochem włoskim. Ta w zalewie po odsączeniu idealnie nadaje się do bezpośredniego podania do zjedzenia. Popularna i kojarzona głównie z dietą wegańską lub wegetariańską. Ma bardzo wysoką ilość białka w 100 g cieciorki znajduje się ok. 9 g wspomnianego składnika. Cieciorka to cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A,C,E,B, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Kucharze dodają ją jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych, zupy, pasty czy też dodatek do sałatek. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zalecana w miesiącach zimowych ponieważ podnosi odporność organizmu.